Kuchnia. (Hasło przedmiotowe ogólne (rzeczowe))
- Cuisine [f]
- Cooking [c]
- Kuchnia przepisy.
- Sztuka kulinarna.
- Przepisy kulinarne.
- Gastronomia.
- Książki kucharskie.
- Żywienie.
- Narrower heading: Dania szybkie.
- Jadłospisy.
- Narrower heading: Kuchnia średniowieczna.
- Narrower heading: Kuchnia turystyczna.
- Narrower heading: Kuchnia tania.
- Programy kulinarne (telewizja).
- Fotografia kulinarna.
- Narrower heading: Kuchnia klasztorna.
- Narrower heading: Dania jednogarnkowe.
- Narrower heading: Gotowanie na morzu.
RAMEAU
Stosuje się do prac ogólnych na temat sztuki kulinarnej i sposobów (przepisów) przygotowywania potraw
Do prac na temat potraw stosuje się hasła o konstrukcji: Kuchnia ([nazwa produktu]); tego typu hasła stosuje się też do prac na temat zastosowań danego produktu w kuchni, np. Kuchnia (cynamon). Po hasłach tego typu nie stosuje się określników geograficznych
Do prac na temat potraw z określonego produktu w danej kuchni narodowej stosuje się odpowiednie dwa hasła, ponieważ do haseł o konstrukcji: Kuchnia [przymiotnik od nazwy narodowości, regionu] nie dodaje się nazwy produktu
Do prac na temat pomieszczeń kuchennych stosuje się hasło Kuchnie
Do prac na temat kuchni narodowych oraz regionalnych i ich przepisów stosuje się hasła typu: Kuchnia [przymiotnik od nazwy narodowości, regionu], np. Kuchnia francuska <--OG> ; Kuchnia prowansalska <--OG>. Odpowiedni określnik geograficzny lub określnik -- za granicą dodaje się wyłącznie do opracowań dotyczących danej kuchni stosowanej w innych krajach (za granicą)
Do prac ogólnych dotyczących kuchni narodowych, występujących na określonym obszarze stosuje się hasło Kuchnia z odpowiednim określnikiem geograficznym
Do prac na temat różnych technik gotowania stosuje się hasło Gotowanie <--OG>
Użyto w rekordzie Książki kucharskie <--OG>
Użyto w rekordzie Kuchnia francuska <--OG>
Użyto w rekordzie Kuchnia prowansalska <--OG>
Użyto w rekordzie Gotowanie <--OG>