000 02083cam a2200313 i 4500
001 xx001547328
003 NUKAT
005 20241231102244.0
008 100305s1857 pl a |000 0 pol c
035 _a(OCoLC)1414033509
040 _aSZCZ M/MK
_cSZCZ M/MK
_dWR O/MMts
041 1 _apol
_hger
100 1 _aOtto, Friedrich Julius
_d(1809-1870).
_954424
245 1 0 _aNauka rozumowanej praktyki przemysłu gospodarskiego :
_bobejmująca piwowarstwo, gorzelnictwo, wyrabianie drożdzy, wódek słodkich, octu, mączki, cukru z mączki i z buraków, wypalanie wapna, gipsu i cegły, otrzymywanie potażu, czyszczenie oleju, robienie mydła, masła i sera, wypiekanie chleba dla użytku przy wykładzie i słuchaniu tych przedmiotów w zakładach przemysłowo gospodarskich tudzież dla obeznania z niemi Ziemian, Techników i Administratorów.
_nDodatek,
_pNajnowsze wynalazki i ulepszenia od roku 1851 do końca 1855 dokonane w piwowarstwie, gorzelnictwie, wyrabianiu drożdży, octu i cukru /
_cdopełniające polskie wydanie "Nauki rozumowanej praktyki przemysłu gospodarskiego" zebrane w osobną całość przez Juliusza Otto i Karola Siemens ; przeł. na jęz. pol. St. Löwenhard i A. Wiślicki.
246 3 0 _aNajnowsze wynalazki i ulepszenia od roku 1851 do końca 1855 dokonane w piwowarstwie, gorzelnictwie, wyrabianiu drożdży, octu i cukru
260 _aWarszawa :
_bNakł. Karola Bernsteina Księgarza,
_c1857
_e(Warszawa :
_fJ. Jaworski).
300 _a[6], II, 195 s., [1] k. tabl. :
_bil. ;
_c20 cm.
336 _aTekst
_btxt
_2rdacontent
337 _aBez urządzenia pośredniczącego
_bn
_2rdamedia
338 _aWolumin
_bnc
_2rdacarrier
510 4 _aEstr. XIX,
_ccz. 1, T. 3, s. 333
650 7 _aPrzemysł rolno-spożywczy
_y19 w.
_2kaba
_9118201
700 1 _aSiemens, Karl Georg
_d(1809-1885).
_954425
700 1 _aLöwenhard, Stanisław
_d(1838-1915).
_eTł.
_954426
700 1 _aWiślicki, Adam
_d(1836-1913).
_eTł.
_933267
700 1 _aBernstein, Karol
_d(1820-1890).
_eNakł.
_956705
700 1 _aJaworski, Jan
_d(1815-1875).
_eDruk.
_924669
942 _cBK
_00
999 _c60843
_d60843