Baner ze zdjęciem biblioteki
Image from Coce

Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej / pod redakcją Przemysława Jędrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Polish Summary language: English Analytics: Show analyticsPublication details: Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016.Description: 444 s. ; 24 cmContent type:
  • Tekst
Media type:
  • Bez urządzenia pośredniczącego
Carrier type:
  • Wolumin
ISBN:
  • 9788377301906
NUKAT: xx003747279Inne nry kontrolne: (OCoLC)958190091 Subject(s):
Holdings
Item type Current library Call number Copy number Status Barcode
Skrypty Skrypty Biblioteka Główna URK Magazyn Główny MGS-0000074 (Browse shelf(Opens below)) Available 1000167896
Książki Książki Biblioteka Główna URK Magazyn Główny 157082 II (Browse shelf(Opens below)) 1 Do skorzystania w Czytelni Głównej po uprzednim zamówieniu 1000144770
Total holds: 0

Na s. red. błędny ISBN.

Materiały konf.

Bibliogr. s. 395-428. Indeks.

Streszcz. ang.

Ability to cook as an indispensable quality of a Renaissance English "ideal woman" as presented in the conduct literature for women / Natalia Giza. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: English Summary language: Polish In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [339]-350
Availability: (1)
Aby obchodzili je jako dni ucztowania i wesela : różnice i podobieństwa w świętowaniu Purium przez polskich i rosyjskich Żydów / Marcin Zybała. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [271]-279
Availability: (1)
Bez wystawności, bez pobłażania zmysłom odpędzają głód : gospodarka żywnościowa starożytnych Germanów / Mateusz Okoński. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [45]-52
Availability: (1)
Biesiadne maniery : o jedzeniu savoir-vivre'owo / Małgorzata Staszczak-Ciałowicz. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [313]-320
Availability: (1)
Ceny żywności na targach województwa krakowskiego w II połowie XVIII w. / Klaudia Skrężyna. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [116]-126
Availability: (1)
Co Biblia mówi o jedzeniu? / Jerzy Ciecieląg. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [323]-328
Availability: (1)
Czy widelcem czy nożem jeść wypada? A może może rękoma? : XVIII-wieczny savoir-vivre / Ewa Wójcicka. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [171]-176
Availability: (1)
Dieta klasztorna : czyli uwagi o wyżywieniu ojców karmelitów z klasztoru "Na Piasku" w Krakowie w świetle rękopisu liber perceptarum et expensarum / Grzegorz Ostafin. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [72]-79
Availability: (1)
Erzac - produkt zastępczy : problemy aprowizacyjne I wojny światowej / Paweł Jakubiec. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [202]-212
Availability: (1)
Gdy nie ma co do gęby włożyć... : pożywienie głodowe na polskim Podtatrzu w XIX i pierwszej połowie XX. / Katarzyna Ceklarz. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [295]-303
Availability: (1)
Góralska strawa : pożywienie na Podhalu w XIX i XX w. / Gabriel Szuster. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [280]-294
Availability: (1)
Handel żywnością i płodami rolnymi jako podstawa gospodarki ludności małych miast Rzeczypospolitej XVI-XVIII w. na przykładzie Słomnik / Klaudia Skrężyna. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [105]-115
Availability: (1)
Hodowla w dobrach opactwa cystersów w Mogile (II poł XVI-I poł XVII w.) / Agnieszka Baran. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [64]-71
Availability: (1)
Indoeuropejska zupa : sztuka kulinarna w dobie neolityzacji ziemi Polski / Monika Golańska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [27]-34
Availability: (1)
Jabłoń - jabłko : znaczenie symboliczne i historia : zarys problematyki / Aleksandra Gałka. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [388]-394
Availability: (1)
Jedzenie jako element ikonografii Vanitas : współczesne interpretacje tradycyjnego motywu / Agata Stronciwilk. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [377]-387
Availability: (1)
Jedzenie w ujęciu historycznym : przegląd badań / Andrzej K. Kuropatnicki. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [13]-23
Availability: (1)
Kuchnia codzienna oraz świąteczna na dworach szlacheckich na Podlasiu w XIX w. / Aleksandra Kmak-Pamirska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [177]-187
Availability: (1)
Kurioza kuchni leczniczej w XVII i XVIII w. / Franciszek Leśniak. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [257]-270
Availability: (1)
Materia droższa od srebra : "farfurki" i "porcelanki" na szlacheckich stołach w świetle inwentarzy oblatowanych w krakowskich księgach grodzkich z XVIII w. / Anna Penkała. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [160]-170
Availability: (1)
Od sytości do głodu : wyżywienie żołnierza polskiego w czasie wojen w XVII w. w świetle literatury pamiętnikarskiej / Kamila Woźnica. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [191]-201
Availability: (1)
Organizacja piwowarstwa i gorzelnictwa w mniejszych miastach Prus Królewskich w XVII i XVIII w. : nowe nad Wisłą na tle innych miast pomorskich / Piotr Kitowski. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [94]-104
Availability: (1)
Początki polskiej haute cuisine : jak jadano przy królewskim stole Jagiellonów? / Marek Wasilewicz. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [129]-138
Availability: (1)
Przepisy, porady, reklamy związane z kulinariami i gospodarstwem domowym na łamach wybranych polskich czasopism kobiecych w pierwszej dekadzie XX w. / Anna Domin. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [351]-359
Availability: (1)
Przyprawy w antycznej kuchni i ich znaczenie dla ludzkiego zdrowia / Magdalena Wiszowata. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [35]-44
Availability: (1)
Rolnictwo, hodowla, handel : podstawa bytności klasztoru premonstratensów w Brzesku-Hebdowie do końca XVI w. / Arkadia Podgórska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [53]-63
Availability: (1)
Smak wygnania... : doświadczenia polskich sybiraków w latach 1940-1942 / Katarzyna Odrzywołek, Alicja Śmigielska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [239]-253
Availability: (1)
Stół codzienny i odświętny w szpitalu św. Jadwigi na Stradomiu na przełomie XVI i XVII w. / Artur Ziembiński. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [139]-147
Availability: (1)
Stypa : uczta zmarłych, bogów i ludzi / Małgorzata Gnyś-Nidecka. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [304]-312
Availability: (1)
"Szczupak faszerowany, kiełbasa chlebowa...", czyli słów kilka o potrawach postnych na stole krzyżackim w świetle Königsberger Kochbuch / Sylwia Skiendziul. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [329]-338
Availability: (1)
Szlachcic w kredensie, czyli co podawano na stół w czasach saskich / Bożena Popiołek. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [148]-159
Availability: (1)
Uczta dla oka : jedzenie jako temat malarskich przedstawień / Anna Wywioł. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [369]-376
Availability: (1)
Wyżywienie i możliwości kulinarne polskich zesłańców na Syberię w okresie drugiej wojny światowej w świetle pisemnych relacji wspomnieniowych / Aleksandra Starzyńska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [229]-238
Availability: (1)
Wyżywienie ukraińskich jeńców i internowanych w polskich obozach w latach 1918-1919 / Wiktor Węglewicz. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [220]-228
Availability: (1)
Wyżywienie żołnierzy armii niemieckij podczas I wojny światowej - według relacji żołnierzy - Polaków / Alina Kucharska. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [213]-219
Availability: (1)
Zdrowa żywność? : uwagi o leczniczej diecie dominikanów w epoce nowożytnej, przykład klasztoru warszawskiego / Wiktor Szymborski. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [80]-93
Availability: (1)
"Życie praktyczne" : przewodnik kobiecego gospodarstwa domowego (1926-1934) / Tomasz Sysik. by
Material type: Article Article; Format: print ; Literary form: Not fiction
Language: Polish Summary language: English In: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [360]-368
Availability: (1)
Szuster, Gabriel
  • Field of activity: Historia.
  • VIAF ID: 308782460
  • Occupation: Historycy.

    Authority record control number or standard number: http://nukat.edu.pl/aut/s 94205772