Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej / pod redakcją Przemysława Jędrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera.
Material type:
TextLanguage: Polish Summary language: English Analytics: Show analyticsPublication details: Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016.Description: 444 s. ; 24 cmContent type: - Tekst
- Bez urządzenia pośredniczącego
- Wolumin
- 9788377301906
| Item type | Current library | Call number | Copy number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Skrypty
|
Biblioteka Główna URK Magazyn Główny | MGS-0000074 (Browse shelf(Opens below)) | Available | 1000167896 | ||
Książki
|
Biblioteka Główna URK Magazyn Główny | 157082 II (Browse shelf(Opens below)) | 1 | Do skorzystania w Czytelni Głównej po uprzednim zamówieniu | 1000144770 |
Na s. red. błędny ISBN.
Materiały konf.
Bibliogr. s. 395-428. Indeks.
Streszcz. ang.
|
Ability to cook as an indispensable quality of a Renaissance English "ideal woman" as presented in the conduct literature for women / Natalia Giza. by
Material type: Language: English Summary language: Polish
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [339]-350 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Aby obchodzili je jako dni ucztowania i wesela : różnice i podobieństwa w świętowaniu Purium przez polskich i rosyjskich Żydów / Marcin Zybała. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [271]-279 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Bez wystawności, bez pobłażania zmysłom odpędzają głód : gospodarka żywnościowa starożytnych Germanów / Mateusz Okoński. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [45]-52 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Biesiadne maniery : o jedzeniu savoir-vivre'owo / Małgorzata Staszczak-Ciałowicz. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [313]-320 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Ceny żywności na targach województwa krakowskiego w II połowie XVIII w. / Klaudia Skrężyna. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [116]-126 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Co Biblia mówi o jedzeniu? / Jerzy Ciecieląg. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [323]-328 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Czy widelcem czy nożem jeść wypada? A może może rękoma? : XVIII-wieczny savoir-vivre / Ewa Wójcicka. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [171]-176 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Dieta klasztorna : czyli uwagi o wyżywieniu ojców karmelitów z klasztoru "Na Piasku" w Krakowie w świetle rękopisu liber perceptarum et expensarum / Grzegorz Ostafin. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [72]-79 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Erzac - produkt zastępczy : problemy aprowizacyjne I wojny światowej / Paweł Jakubiec. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [202]-212 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Gdy nie ma co do gęby włożyć... : pożywienie głodowe na polskim Podtatrzu w XIX i pierwszej połowie XX. / Katarzyna Ceklarz. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [295]-303 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Góralska strawa : pożywienie na Podhalu w XIX i XX w. / Gabriel Szuster. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [280]-294 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Handel żywnością i płodami rolnymi jako podstawa gospodarki ludności małych miast Rzeczypospolitej XVI-XVIII w. na przykładzie Słomnik / Klaudia Skrężyna. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [105]-115 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Hodowla w dobrach opactwa cystersów w Mogile (II poł XVI-I poł XVII w.) / Agnieszka Baran. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [64]-71 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Indoeuropejska zupa : sztuka kulinarna w dobie neolityzacji ziemi Polski / Monika Golańska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [27]-34 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Jabłoń - jabłko : znaczenie symboliczne i historia : zarys problematyki / Aleksandra Gałka. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [388]-394 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Jedzenie jako element ikonografii Vanitas : współczesne interpretacje tradycyjnego motywu / Agata Stronciwilk. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [377]-387 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Jedzenie w ujęciu historycznym : przegląd badań / Andrzej K. Kuropatnicki. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [13]-23 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Kuchnia codzienna oraz świąteczna na dworach szlacheckich na Podlasiu w XIX w. / Aleksandra Kmak-Pamirska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [177]-187 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Kurioza kuchni leczniczej w XVII i XVIII w. / Franciszek Leśniak. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [257]-270 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Materia droższa od srebra : "farfurki" i "porcelanki" na szlacheckich stołach w świetle inwentarzy oblatowanych w krakowskich księgach grodzkich z XVIII w. / Anna Penkała. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [160]-170 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Od sytości do głodu : wyżywienie żołnierza polskiego w czasie wojen w XVII w. w świetle literatury pamiętnikarskiej / Kamila Woźnica. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [191]-201 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Organizacja piwowarstwa i gorzelnictwa w mniejszych miastach Prus Królewskich w XVII i XVIII w. : nowe nad Wisłą na tle innych miast pomorskich / Piotr Kitowski. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [94]-104 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Początki polskiej haute cuisine : jak jadano przy królewskim stole Jagiellonów? / Marek Wasilewicz. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [129]-138 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Przepisy, porady, reklamy związane z kulinariami i gospodarstwem domowym na łamach wybranych polskich czasopism kobiecych w pierwszej dekadzie XX w. / Anna Domin. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [351]-359 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Przyprawy w antycznej kuchni i ich znaczenie dla ludzkiego zdrowia / Magdalena Wiszowata. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [35]-44 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Rolnictwo, hodowla, handel : podstawa bytności klasztoru premonstratensów w Brzesku-Hebdowie do końca XVI w. / Arkadia Podgórska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [53]-63 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Smak wygnania... : doświadczenia polskich sybiraków w latach 1940-1942 / Katarzyna Odrzywołek, Alicja Śmigielska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [239]-253 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Stół codzienny i odświętny w szpitalu św. Jadwigi na Stradomiu na przełomie XVI i XVII w. / Artur Ziembiński. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [139]-147 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Stypa : uczta zmarłych, bogów i ludzi / Małgorzata Gnyś-Nidecka. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [304]-312 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
"Szczupak faszerowany, kiełbasa chlebowa...", czyli słów kilka o potrawach postnych na stole krzyżackim w świetle Königsberger Kochbuch / Sylwia Skiendziul. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [329]-338 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Szlachcic w kredensie, czyli co podawano na stół w czasach saskich / Bożena Popiołek. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [148]-159 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Uczta dla oka : jedzenie jako temat malarskich przedstawień / Anna Wywioł. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [369]-376 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Wyżywienie i możliwości kulinarne polskich zesłańców na Syberię w okresie drugiej wojny światowej w świetle pisemnych relacji wspomnieniowych / Aleksandra Starzyńska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [229]-238 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Wyżywienie ukraińskich jeńców i internowanych w polskich obozach w latach 1918-1919 / Wiktor Węglewicz. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [220]-228 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Wyżywienie żołnierzy armii niemieckij podczas I wojny światowej - według relacji żołnierzy - Polaków / Alina Kucharska. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [213]-219 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
Zdrowa żywność? : uwagi o leczniczej diecie dominikanów w epoce nowożytnej, przykład klasztoru warszawskiego / Wiktor Szymborski. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [80]-93 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|
|
"Życie praktyczne" : przewodnik kobiecego gospodarstwa domowego (1926-1934) / Tomasz Sysik. by
Material type: Language: Polish Summary language: English
In:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej. Kraków : Wydawnictwo Avalon, cop. 2016. S. [360]-368 Article; Format:
print
; Literary form:
Not fiction
Availability:
(1)
|

Article